Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Domowa czekolada

Ilość porcji: 3 tabliczki

Czas przygotowania: 25 min.

 

Składniki:

  • 300 g dobrej jakości białej czekolady
  • 60 g niesolonych, prażonych pistacji
  • sól morska
  • liofilizowane truskawki

Opcjonalnie*:

  • ok. 15 g masła kakaowego
  • barwniki do czekolady w kolorze pistacjowym, czerwonym i białym

Przygotowanie:

Formę do czekolady z poliwęglanu dokładnie wyczyść i osusz. Czekoladę roztop do temperatury 32 stopni. Najlepiej jeśli ją zatemperujesz. Przelej czekoladę do rękawa cukierniczego i wypełnij formę czekoladą. Na wierzu poukładaj dodatki: pistacje i liofilizowane truskawki. Oprósz solą morską. Odstaw do zastygnięcia na 15 min. Następnie wstaw do lodówki na ok. 1h by mieć pewność, że czekolada idealnie się skrystalizowała. Tabliczki czekolady z łatwością powinny odejść od formy. Uważaj, by przy odwracaniu formy dnem do góry czekolada nie pękła.

*Jeśli chcesz uzyskać dodatkowo wzór na tabliczce czekolady roztop masło kakaowe w kuchence mikrofalowej. Dodaj kilka kropel białego barwnika, wymieszaj i podziel porcję na dwie części. Do jednej dodaj barwnik w kolorze pistacjowym a do drugiej w kolorze czerwonym. Wymieszaj dokładnie by uzyskać jednolity kolor. Przy pomocy pędzelka skrop formę masłem kakaowym w kolorze  czerwonym tworząc nieregularne plamki. Odstaw do zastygnięcia. Tak samo postępuj z kolorem pistacjowym. Następnie wypełnij formę czekoladą i postępuj jak wyżej w opisie.

SMACZNEGO!