Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Sernik pomarańczowy

Ilość porcji: ok. 12

Czas przygotowania: 1,5 h

 

SKŁADNIKI

Spód:

  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g herbatników petit beurre
  • 50 g orzechów włoskich

Orange curd:

  • 50 g soku z pomarańczy
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 75 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 650 półtłustego twarogu w kostce
  • porcja orange curd*
  • 260 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 jajka
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Warstwa śmietanowa:

  • 300 g kwaśnej śmietany 18% tł.
  • 30 g cukru
  • 30 g wody 
  • ½ łyżeczki żelatyny (2 g)
  • 10 g wody

WYKONANIE:

Spód:

Ciasteczka i orzechy rozdrobnij w malakserze na piasek. Dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dno wyłóż ciasteczka i uklep. Wstaw do lodówki. 

Orange curd:

W garnuszku wymieszaj jajko z płynnymi składnikami. Dodaj cukier, skórkę otartą z pomarańczy i masło. Ustaw na palniku i na niewielkiej mocy podgrzewaj mieszając do ok. 85 stopni C. Nie gotuj. Curd powinien lekko zgęstnieć. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. 

Masa serowa:

Piekarnik nagrzej do 150 stopni C, funkcja grzania góra-dół bez termoobiegu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zblenduj w malakserze lub blenderem ręcznym razem ze słodzonym mlekiem skondensowanym na gładką, aksamitną masę. Przełóż całość do misy miksera, dodaj pozostałe składniki: orange curd i skrobię ziemniaczaną.  Miksując na średnich obrotach miksera dodawaj jajka, jedno po drugim. Całość zmiksuj do otrzymania gładkiej masy serowej.

Masę wylej na schłodzony, ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię i piecz około 50 - 60 minut. Upieczony sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzaj przez całą noc w lodówce.  

Warstwa śmietanowa:

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Z wody i cukru przygotuj syrop: umieść składniki w garnuszku i zagotuj. Zdejmij syrop z palnika i odstaw do wystudzenia. Do miski przełóż śmietanę, dodaj wystudzony syrop i wymieszaj rózgą kuchenną. Żelatynę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodaj do niej 2 łyżeczki śmietany i wymieszaj. Przelej całość z powrotem do miski ze śmietaną i wymieszaj. Śmietanę wylej na schłodzony sernik i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na godzinę. Gotowy sernik udekoruj ciasteczkami korzennymi. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!