Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1,5 h

 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli i szczypta pieprzu

Farsz:

  • 150 g sera pleśniowego
  • 180 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • gałka muszkatołowa

WYKONANIE:

Ciasto kruche: Do misy miksera dodaj mąkę oraz zimne masło. Zmiksuj aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli, pieprz i wyrób gładkie ciasto. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki, na ok. 30 minut.

Farsz:  Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Ser pokrój w kostkę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim dno i boki formy do tarty o średnicy ok. 25 cm. Dno tarty nakłuj widelcem. Tak przygotowaną tartę podpiecz w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjmij z piekarnika (ale go nie wyłączaj). Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy jajecznej dodaj gruszki oraz ser pleśniowy, wymieszaj. Nadzienie wyłóż na podpieczony spód.  Wierzch posyp orzechami. Piecz tartę w piekarniku przez około 30 minut, aż masa zastygnie, a ciasto ładnie się zarumieni.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!