Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pączki z nadzieniem serowym

Ilość porcji: ok. 18-20 sztuk

Czas przygotowania: 1,5 h

 

SKŁADNIKI

Rozczyn:

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

  • 150 g mąki krupczatki
  • 350 g mąki tortowej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 40 ml spirytusu

Nadzienie serowe:

  • 250 g półtłustego twarogu Miletto
  • 50 ml śmietanki 36%
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 70 g białej czekolady

Lukier:

  • 1 łyżka likieru migdałowego
  • 170 g cukru pudru 

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Przygotuj rozczyn. Delikatnie ciepłe mleko połącz z drożdżami, mąką krupczatką oraz cukrem. Pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Do misy miksera przesiej obie mąki, dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, olej i spirytus. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe przełóż do natłuszczonej olejem, czystej miski i pozostaw do wyrośnięcia ok. 1 h. Ciasto ponownie wyrabiaj na stolnicy podsypanej mąką krupczatką. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i wykrawaj foremką lub szklanką pączki o średnicy ok. 6 cm. Układaj na desce oprószonej mąką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzej smalec lub olej do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte pączki smaż ok. 4 minuty z każdej strony. Wyjmij łyżką cedzakową  i odsącz na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziewaj masą serową i polukruj.

Nadzienie serowe:

Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Śmietanę podgrzej z wydrążonymi ziarenkami laski wanilii niemal do wrzenia. Zalej nią czekoladę i odczekaj chwilę. Następnie mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przelej całość do naczynia blendera. Dodaj twaróg i zmiksuj na gładką, aksamitną konsystencję. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i jeszcze ciepłe pączki nadziewaj.

Lukier:

Likier delikatnie podgrzej, wsyp cukier puder i wymieszaj. Jeśli lukier będzie  za gęsty dolej nieco więcej likieru.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!