Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto migdałowe z rabarbarem

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1,5 h

 

Składniki:

  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 200 g zmielonych migdałów
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód). Masło i cukier umieść w misce miksera, ucieraj aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie zacznij dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, otartą skórką z cytryny oraz zmielone migdały. Miksuj do połączenia. Przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj. Wyłóż pokrojony rabarbar, wierzch posyp płatkami migdałów. Piecz ciasto 1 h. Następnie wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Gotowe ciasto przechowuj do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

SMACZNEGO!