Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Brioszka dyniowa

Ilość porcji: ok. 8

Czas przygotowania: 40 minut

 

Ciasto:

  • 180 g puree z upieczonej dyni
  • 35 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 380 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka 

WYKONANIE:

Przygotuj rozczyn. Do miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mąki. Wlej trochę ciepłego mleka (nie może być gorące!) i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość.

Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, sól, rozczyn, pure, mleko i jajka. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręką przez około 10 -15 minut. Pod koniec dodawaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 5 - 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłoni.

Misę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h. Po tym czasie uderz energicznie pięścią w ciasto, wyrabiaj ok. 2 minuty i wstaw do lodówki na 5 h.  

Ciasto wymij z lodówki, przełóż na oprószoną mąkę stolnicę i chwilę powyrabiaj. Odstaw na 30 minut by ciasto się ogrzało. 

Keksówki o długości 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 16 równych kawałków. Uformuj z nich kuleczki i układaj w foremkach. W każdej formie powinno znaleźć się po 8 kuleczek. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 h.  Przed pieczeniem wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu. Studź na kratce. Podawaj z ulubionym dżemem lub masłem. 

SMACZNEGO!