Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Oponki serowe

Ilość porcji: ok.20-23 oponki

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 400 g sera półtłustego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy, smalec
  • cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE

Ser przeciśnij przez przez praskę. Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj twaróg, cukier, żółtka, sodę, spirytus, ocet i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż połączy się w jednolitą kulę. Gotowe oprósz mąką i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1,5 cm.

Z ciasta wykrawaj szklanką kółka. Następnie na środku wykrój małą dziurkę kieliszkiem. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do 175 stopni C. Oponki smaż z obu stron, na złoty kolor.

Gotowe układaj na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posyp cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!