Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
Krem czekoladowy:
Dodatkowo:
Babeczki:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.
Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę podgrzej w garnuszku niemal do wrzenia. Zdejmij z palnika i zalej nią posiekane na drobne kawałki czekolady. Odstaw na 2 minuty. Następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wstaw do lodówki i schładzaj do momentu, aż krem będzie miał konsystencję gęstego budyniu. Przełóż do misy miksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na babeczkach. Ciasteczka z kremem waniliowym oddziel od siebie i poukładaj na babeczkach z kremem. Z masy cukrowej wykonaj oczy i nogi pająka.
SMACZNEGO!