Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pierniczki z nadzieniem

Liczba porcji: ok. 25 sztuk w zależności od wielkości foremek

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka + 1 białko
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 50 ml kwaśnej śmietany (temp. pokojowa)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 65 g masła
  • 100 g miodu
  • słoik powideł śliwkowych do nadziewania

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE

Kakao wymieszaj z mąką w dużej misce i odstaw. Miód zagotuj z przyprawami, odstaw, dodaj masło, żeby się rozpuściło. Poczekaj aż masa przestygnie (może być ciepła, byle nie gorąca). W śmietanie rozpuść sodę i odstaw (po dodaniu sody śmietana zwiększa swoją objętość). Białko ubij na pianę, dodaj cukier i ubijając dodawaj żółtka. Ubite jajka wlewaj do mąki delikatnie mieszając, wlej miód i dalej mieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą (ciasto będzie dosyć rzadkie). Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto mocno zgęstnieje)*
Następnego dnia ciasto podsyp mąką, wałkuj na grubość ok. 3-4 mm i wykrawaj koła, na środku każdego koła nałóż łyżeczkę powideł śliwkowych gęstych! (ilość nadzienia zależne jest od średnicy foremek). Unikaj rzadkich konfitur i dżemów. Każdego pierniczka przykryj kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłóż dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawaj pierniczki. Boki pierniczków delikatnie dociśnij, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową i oprósz mąką. Pierniczki ułóż w dość dużych odstępach. Piecz w temperaturze 180 st.C przez ok. 10-12 minut. Upieczone pierniczki wystudź na kratce kuchennej, polej roztopioną czekoladą, posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!