Ilość porcji: ok. 12 kawałków
Czas przygotowania: 2 h
Składniki:
Ciasto:
Curd ananasowy:
Dekoracja:
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wiórki kokosowe umieść w misce i zalej wrzącym mlekiem. Przykryj i pozostaw na ok. 15 minut. Zblenduj całość by nieco rozdrobnić wiórki i powstało coś w rodzaju pasty kokosowej. W misie miksera umieść jajka, wsyp cukier i ubijaj na puch. Pod koniec wlej olej i zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj zblendowane wiórki kokosowe. Zmiksuj do połączenia. Do miski z ubitymi składnikami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj delikatnie by nie utracić napowietrzenia.
Formę do babki o pojemności ok. 2 l natłuść i oprósz mąką. Strzep nadmiar mąki. Ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię i piecz w 175ºC przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i studź na metalowej kratce.
Curd ananasowy:
Do garnka wlej sok z ananasa, sok z cytryny, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie w misce wymieszaj żółtka, jajka i skrobię kukurydzianą. Najlepiej rózgą kuchenną, by nie było grudek. Przelej nieco gorącej mieszaniny do miski z jajkami i skrobią. Wymieszaj rózgą kuchenną, by wyrównać temperaturę. Przelej całość z powrotem do garnka i zagotuj mieszając. Powinien powstać gęsty budyń. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Następnie dodaj miękkie masło i zblenduj. Odstaw do całkowitego wystudzenia i zgęstnienia. Finalnie curd powinien być stabilny, nie rzadki. Dzięki temu idealnie nadziewa się nim, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
Wystudzoną babkę wyjmij z formy, odwrócić dnem do góry i tylną cukierniczą wykonaj w babce niewielkie przestrzenie. Curd umieść w rękawie cukierniczym i nadziewaj babkę, wkładając rękaw w każdą dziurkę. Nie nadziewaj zbyt mocno, bo babka może popękać. Odwróć ją i umieść na paterze. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofali i polej babkę. Posyp posiekanymi, solonymi orzechami nerkowca. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
SMACZNEGO!