Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Deser owocowy z granolą i jogurtem wegańskim

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • 350 g wegańskiego jogurtu naturalnego
  • 450 g borówek amerykańskich
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy

Granola:

  • 1 szklanka daktyli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe)
  • 1/2 szklanki suszonych owoców
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

W małym garnku podgrzej 300 g borówek amerykańskich razem z syropem z agawy i sokiem z cytryny. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Następnie ostudź sos i przelej do dwóch naczyń w których podasz deser. Następnie wyłóż do każdego naczynia po 150 g jogurtu wegańskiego, wierzch posyp granolą i udekoruj miętą oraz pozostałymi borówkami.

Granola:

Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw. W misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy, suszone owoce i cynamon. Odlej 3/4 wody z namoczonych daktyli i zblenduj. Dodaj do reszty składników. Przesyp granolę na papier do pieczenia. Piecz w 175 stopniach C przez 25 minut. Co jakiś czas przemieszaj, aby się nie przypaliła. Granolą posyp deser, a pozostałą przesyp do szczelnie zamkniętego pojemnika.

SMACZNEGO!