Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Muffiny z gruszkami

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: ok. 40 min

SKŁADNIKI MUFFINY 

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g jasnego brązowego cukru + 1,5 łyżki do posypania przed pieczeniem
  • 140 ml kwaśnej śmietany 18% tł. 
  • 120 ml oleju rzepakowego 
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 gruszki 

Wykonanie MUFFIN Z GRUSZKAMI:

Piekarnik nagrzej do temperatury 200ºC z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę. W pierwszej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i cukier brązowy. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: śmietanę, olej oraz jajka. Przelej całość do suchych składników i wymieszaj do połączenia. Dodaj pokrojone gruszki i wymieszaj. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem do ⅔ wysokości. Każdą muffinkę posyp brązowym cukrem. Piecz ok.: 20 - 25 minut na rumiany kolor. Po upieczeniu studź na kratce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!