Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pączki serowe

Ilość porcji: ok. 25 pączków

Czas przygotowania: 30 min

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 110 g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka spirytusu

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju roślinnego lub 5 kostek smalcu
  • cukier puder

Przygotowanie:

Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do twarogu żółtka oraz cukier. Śmietanę wymieszaj z sodą i dodaj do miski z twarogiem. Wsyp mąkę. Wyrabiaj w mikserze gładkie ciasto. Gotowe wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto podziel na ok. 25 części. Uformuj z każdej kulki. Jeśli ciasto się klei do rąk, podsyp mąką. Do szerokiego, dużego garnka wlej olej lub roztop kostki smalcu. Tłuszcz rozgrzej  do około 180 stopni C. Włóż połowę kulek (lub tyle ile się zmieści w garnku z zachowaniem małych odstępów). Smaż na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony).

Wyłów łyżką cedzakową i ułóż na ręcznikach papierowych. W tym samym oleju usmaż kolejną porcję pączków. Posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane tego samego dnia.

SMACZNEGO!