Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Knedle z morelami

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 120 g - 150 g mąki pszennej
  • sól
  • 9 - 10 świeżych moreli
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Do podania:

  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • cynamon

WYKONANIE:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć praską i odstaw do wystudzenia. Morele umyj, natnij i usuń pestkę w taki sposób aby morela pozostała nadal w całości. Do środka każdej moreli wsyp ¼ łyżeczki cukru pudru.

Ziemniaki przełóż do dużej miski, dodaj przesianą mąkę, jajko, sporą szczyptę soli i połącz wszystko w jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki. Im mniej mąki tym delikatniejsze ciasto po ugotowaniu. Oprószonymi mąką dłońmi formuj kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz je na dłoni, umieść na środku morele i dokładnie zlepiaj brzegi by uformować kulkę. Gotowe knedle układaj na desce oprószonej mąką.

Knedle wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj kolejne 5 - 7 minut. Wyjmuj z wody łyżką cedzakową na talerze. Oprósz brązowym cukrem, cynamonem i polej ciepłym, roztopionym masłem. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!