Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pistacjowe tiramisu

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 3h

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml espresso
  • 80 g posiekanych pistacji
  • 150 g świeżych malin

Mus pistacjowy:

  • 250 g śmietanki 30%
  • 30 g cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone w temp. pokojowej
  • 100 g pistacji

 

Przygotowanie:

Mus: Żółtka wymieszaj razem z cukrem. Śmietankę wlej do garnka i podgrzej. Część ciepłego mleka przelej do wymieszanych żółtek z cukrem, wymieszaj. Całość ponownie przelej do garnka. Na małej mocy palnika podgrzewaj do momentu aż krem angielski osiągnie 80 stopni. Gotowym kremem angielskim zalej posiekaną czekoladę i pistacje. Całość zblenduj na gładko. Następnie dodaj serek mascarpone i ponownie zblenduj. Jeśli krem jest za rzadki włóż na kilka minut do lodówki.

Biszkopty na moment zanurz w kawie i układaj w szklankach lub w pucharkach do deserów. Wyłóż mus pistacjowy i posyp posiekanymi pistacjami. Następnie ułóż nasączone w kawie biszkopty, wyłóż mus i ponownie posyp pistacjami. Wierzch udekoruj świeżymi malinami.

SMACZNEGO!