Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailCzas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Ciasto czekoladowe: Przygotuj 4 foremki aluminiowe lub tortownice o wymiarach 23 cm: natłuść i obsyp je mąką, na dno wytnij papier do pieczenia. Margarynę rozpuść z czekoladą. W osobnej misce wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej cukier (260g) z żółtkami i dodaj je do miksu czekolady z masłem. Otrzymaną masę wymieszaj z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Osobno ubij białka stopniowo dodając cukier (35g). Do masy wmieszaj ubite białka. Całość podziel na 4 części. Piecz w 160 stopniach góra-dół ok. 30-40 minut. Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia.
Konfitura żurawinowa: Zasyp żurawinę cukrem i delikatnie mieszaj, żeby rozprowadził się dokładnie po wszystkich owocach. Dodaj starte jabłka, sok z cytryny i podgrzewaj do rozpuszczenia cukru, następnie zagotuj. Przesmażaj konfiturę od czasu do czasu mieszając, przez ok. 10 – 15 minut. Kiedy zacznie ciemnieć, sprawdź gęstość na talerzyku zmrożonym przez 1 minutę w zamrażalniku. Kropla konfitury powinna utrzymywać się na powierzchni talerzyka bez rozlewania, ale nie musi być to tak duża gęstość jak w przypadku dżemu czy marmolady.
Pasta pralinowa: Niewielką blaszkę wysmaruj dokładnie cienką warstwą oleju. Cukier i wodę umieść w garnuszku z grubym dnem. Zagotuj i gotuj (nie mieszając!) do momentu, aż mieszanina będzie miała jasnozłoty kolor karmelu. To temperatura ok. 170 stopni C. Dodaj orzechy wymieszaj trzymając za rączkę od garnuszka (nie mieszaj łyżką!). Orzechy w karmelu przelej na przygotowaną blachę i poczekaj, aż zastygną. Po tym czasie zdejmij je z blachy. Orzechy zblenduj w malakserze na gładką pastę.
Krem pralinowy: Zagotuj mleko z wydrążonymi ziarenkami wanilii. W robocie kuchennym utrzyj żółtka z cukrem, a następnie dodaj mąkę oraz skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Zalej 1/3 mleka mieszankę mąki oraz żółtek i wymieszaj. Wlej pozostałe mleko i przelej cały płyn z powrotem do garnka. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Gotuj do zgęstnienia, około 2 minuty. Przełóż do miski i dodaj masło (50g). Wymieszaj, aż masło się rozpuści. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki. Po godzinie ubij krem mikserem, dodając w trakcie pastę pralinową oraz 200g miękkiej margaryny. Krem powinien być puszysty i gładki. Gotowy włóż do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia.
Tort przełóż smarując każdy krążek ciasta konfiturą żurawinową i nakładając równomiernie krem pralinowy. Schłodź w lodówce do całkowitego ustabilizowania się tortu.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami