Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Rolada dyniowa z bitą śmietaną 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 2 h

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 170 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków 

KREM

  • 500 g śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 70 g gorzkiej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem na gładki, jasny puch. Do ubitych jajek dodaj przesiane suche składniki (mąkę, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sodę). Wymieszaj rózgą kuchenną, na koniec dodaj puree z dyni. Gotowe ciasto przełóż na standardową blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piecz 10-13 minut. 

Na blacie ułóż czystą ściereczkę, oprósz delikatnie cukrem pudrem, a następnie ułóż na nim wypieczone ciasto, papierem do góry. Zdejmij papier i zwiń jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką – pozostaw do całkowitego wystudzenia.

 

Krem: Czekoladę posiekaj w drobną kostkę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na gładki, gęsty krem. Dodaj posiekaną czekoladę.

Na wystudzone ciasto dyniowe wyłóż krem, zawiń roladę. Gotowe ciasto przełóż do lodówki do schłodzenia. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!