Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 15-18

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 230g mąki pszennej Gracja
  • 30g zmielonych na mąkę orzechów włoskich Sereno
  •  110g masła Miletto
  •  60g cukru pudru
  •  2 żółtka
  •  szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 350g serka mascarpone
  • 200g śmietanki 30% Miletto
  •  150g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 50g posiekanych karmelizowanych orzechów pecan Premieur

WYKONANIE:

Ciasto kruche: Do przesianej mąki dodaj cukier puder, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem lub zmiksuj mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki. Do kruszonki wsyp zmielone orzechy włoskie i wymieszaj. Dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto - do połączenia. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i schłodź w lodówce 1h. Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki na babeczki. Wylepione foremki z ciastem, ponownie schładzaj 30 minut w lodówce. Babeczki piecz w temperaturze 160 stopni 30 - 35 minut na złoty kolor w termoobiegu.

Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzej, gorącą zalej posiekaną czekoladę i odstaw na ok. 2 min. Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Wystudzoną i schłodzoną czekoladę dodaj do serka mascarpone, całość zmiksuj na gładki i puszysty krem. Krem wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego na babeczkę, wierzch posyp posiekanymi karmelizowanymi orzechami pecan.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO