Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ekspresowa szarlotka

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: ok. 16 sztuk

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła Miletto
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18% Miletto

Dodatkowo:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2 - 3 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

 

 

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło przełóż na stolnicę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Szybko posiekaj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć spójne ciasto. Ciasto możesz przygotować w mikserze planetarnym lub malakserze. Gotowe podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i schładzaj przez 1 h w lodówce.

Blaszkę o wymiarach  ok. 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i umieść na spodzie blaszki. Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na cieście - bardzo ciasno. Jabłek powinno być dużo, a plasterki poukładane jeden na drugim. Delikatnie dociśnij. W trakcie wykładania możesz posypać owoce cukrem i cynamonem. Na wierzchu umieść drugą część rozwałkowanego ciasta. Wierzch nakłuj widelcem i piecz ok. 50 - 60 minut na złoty kolor. Studź na kratce. Szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO