Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

Ciasto czekoladowe:

  • 90 masła extra osełka Miletto
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 30 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 gruszka dojrzała
  • 60g orzechów włoskich

WYKONANIE:

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładki i puszysty krem. Do kremu dodawaj stopniowo po jednym jajku oraz wystudzoną czekoladę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia. Składniki suche przesiej do składników mokrych na przemian dodając mleko. Zmiksuj na minimalnych obrotach miksera lub wymieszaj rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłóż do tortownicy, wierzch ciasta posyp orzechami włoskimi i ułóż cienkie plastry gruszki. Ciasto piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź na kratce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO