Tarta kokosowa z owocami
Kategoria: deser

Ilość: 8 porcji
Czas: 2 h 30 min

SKŁADNIKI

Spód:

  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Kokosowa panna cotta:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • ciemne i jasne winogrona
  • truskawki

NETTO-baner-tarta-kokosowa-z-owocami_2017_16-(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Spód:

W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.

Kokosowa panna cotta:

Mleko kokosowe rozgrzej w rondelku. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące, następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij wanilię.

 Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i rozpuść ją w nim. Rozprowadzoną żelatyne połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO