Ilość: 8 porcji
Czas: 2 h 30 min
Spód:
Kokosowa panna cotta:
Dodatkowo:
Spód:
W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.
Kokosowa panna cotta:
Mleko kokosowe rozgrzej w rondelku. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące, następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij wanilię.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i rozpuść ją w nim. Rozprowadzoną żelatyne połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami.