Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
świeże truskawki, kakao
Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Zalej wodą w proporcji 3 części wody na 1 część kaszy. Kaszę gotuj na małym ogniu 12 – 15 minut, co jakiś czas mieszając. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodaj olej kokosowy i wymieszaj do rozpuszczenia.
Migdały posiekaj na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni. Odstaw do ostudzenia. Czekoladę mleczną posiekaj na mniejsze kawałki. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na puree.
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na garnku umieść miskę, w taki sposób aby jej dno nie stykało się z wrzącą wodą. Do miski przesyp posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę i rozpuść w tzw. kąpieli wodnej.
Kaszę z olejem kokosowym przełóż do większej miski, dodaj mąkę kokosową, kakao, len mielony, śliwki suszone pokrojone na mniejsze kawałki, puree bananowe, rozpuszczoną czekoladę i ksylitol. Zmiksuj masę mikserem na jednolitą masę. Pod koniec dodaj migdały, żurawinę i czekoladę mleczną. Wmieszaj je w masę za pomocą szpatułki.
Gotową masę przełóż do okrągłej formy o średnicy ok. 19 cm - 20 cm lub formy w kształcie serca. Wyrównaj, dociskając łyżką, aby równomiernie rozprowadzić masę. Schładzaj przez całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij ciasto z formy. Udekoruj świeżymi truskawkami i kakao.