Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sernik na zimno z herbatnikami i galaretką owocową

Czas: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 4
Dodatkowe informacje: bez cukru

SKŁADNIKI

  • 1 paczka herbatników bez cukru
  • 500 g półtłustego twarogu Miletto
  • 400 g jogurtu naturalnego Miletto
  • 2 limonki
  • 200 g kompozycji owocowej Mroźne Specjały
  • kilka łyżek ksylitolu lub erytrytolu
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty

PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Limonki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Całą skórkę i połowę soku dodaj do masy serowej. Zmiksuj ponownie. Posłodź ksylitolem lub erytrytolem według uznania. 
  2. Cztery łyżeczki żelatyny zalej czterema łyżeczkami zimnej wody. Wymieszaj i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i mieszaj aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlej do masy serowej i dobrze z nią połącz.
  3. Herbatniki pokrusz do 4 szklanek. Herbatę wymieszaj z częścią soku z limonki i dodaj ksylitolu lub erytrytolu do smaku. Herbatniki nasącz herbatą, a następnie na wierzch wlej masę serową. Wstaw do lodówki do stężenia.
  4. Owoce zmiksuj na purée. Przygotuj kolejną porcję żelatyny (2 łyżeczki), rozprowadzając ją najpierw w zimnej, a potem w ciepłej wodzie. Dodaj do owoców i wymieszaj. Przelej na wierzch masy serowej. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia i podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!