Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sernik a'la snickers

Sernik a'la snickers

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 4 h + schładzanie 12 h

Składniki:

Spód:

  • 100 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych orzechów ziemnych
  • 20 g kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 30 g jajek

Dodatkowo do  wypieczonego spodu:

  • 40 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 550 g twarogu sernikowego Miletto
  • 80 g cukru
  • 7 g skrobii ziemniaczanej
  • 130 g jajek
  • 100 g śmietanki 36%
  • 80 g masła orzechowego
  • 60 g mlecznej czekolady

Karmel:

  • 90 g drobnego cukru
  • 15 g wody
  • 20 g syropu glukozowego
  • 100 g śmietanki 36%
  • 1 g soli
  • 35 g miękkiego masła
  • 100 g orzechów ziemnych Sereno

Przygotowanie:

Wykonanie:

Spód: Zmieszaj wszystkie składniki w misie miksera. Na koniec dodaj jajka. Zmiksuj, powinna powstać konsystencja kruszonki. Przenieść kruszonkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 150 stopniach C przez 20 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby kruszonka się nie przypaliła.
Wymieszoną kruszonkę przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Następnie zmiel na drobny piasek, dodaj roztopione masło. Wymieszaj. Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm. Wyłóż spód i boki formy papierem do pieczenia. Następnie wsyp kruszonkę i wyłóż nią spód oraz boki sernika. Gotowy spód włóż do lodówki na 30 minut.

Masa serowa: Zmiksuj do połączenia na wolnych obrotach twaróg, cukier, skrobię, jajka oraz śmietankę w misie miksera. Gotową masę serową podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj roztopioną czekoladą. Wymieszaj. Do drugiej masy dodaj masło orzechowe, wymieszaj. Na schłodzony spód wylej najpierw masę z masłem orzechowym, następnie czekoladową. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C. Piecz ok. 2 h. Sprawdź, czy jest gotowy, delikatnie potrząsając blachą do pieczenia. Środek powinien być lekko miękki. Następnie wyłącz piekarnik, studź sernik w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjmij z piekarnika wystudź do temperatury pokojowej. Wstaw do lodówki na 10 h. Gotowy sernik po schłodzeniu wyjmij z formy, na wierzch wsyp orzechy ziemne i zalej karmelem. Rozsmaruj.

Karmel: Wsyp na patelnię cukier, dodaj wodę i syrop glukozowy. Podgrzewaj do momentu aż mieszanina będzie miała bursztynowy kolor i osiągnie temperaturę 170-175 stopni C. W osobnej misce podgrzej śmietankę, ma być bardzo ciepła. Kiedy karmel ma już odpowiednią temperaturę, wlej śmietankę i wsyp sól. Uważaj przy wlewaniu śmietanki, powstanie gwałtowana reakcja, aby się nie poparzyć. Mieszaj energicznie, aż całość się połączy. Na koniec dodaj miękkie masło. Mieszaj. Gotowy karmel odstaw do wystudzenia.

SMACZNEGO!