Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Semifreddo z porzeczkami

Ekspresowa konfitura porzeczkowa:

  • 250 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g cukru*
  • 5 g żelatyny
  • 20 g wody

*jeśli porzeczki są bardzo kwaśne dodaj więcej cukru

Semifreddo:

  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 200 g białej czekolady
  • 500 ml śmietanki 36% tł.
  • 180 ciastek Lotus

Przygotowanie:

Frużelina porzeczkowa

Żelatynę w proszku zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. W garnuszku

wymieszaj owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Postaw na palniku o średniej mocy i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 7 - 8 minut, aż owoce zaczną się rozpadać i woda nieco odparuje. Zdejmij garnek z palnika. Do gorących owoców dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij garnek z palnika, przelej zawartość do miseczki i odstaw do wystudzenia.

 

Semifreddo

Jajka umieść w zlewie i przelej gorącą wodą. Białka oddziel od żółtek. Przelej do pojemniczka i zamroź lub wykorzystaj do innego deseru np. bezy. Żółtka ubij z cukrem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Początkowo ubijaj na parze w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą. Gdy żółtka będą już ciepłe, zdejmij z pary i kontynuuj ubijanie. Do ubitych na sztywno, ciepłych żółtek wlej roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali. Zmiksuj do połączenie. Może zdarzyć się, że masa od razu się zetnie. Wtedy podgrzej całość nieco w mikrofali lub nad parą wodą by nieco upłynnić masę. Śmietankę ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę  (w 3 partiach) mieszając rózgą kuchenną.  Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia, jeśli masa jest zbyt płynna. Powinna mieć konsystencję napuszonych, lekko roztopionych lodów.

Formę keksową o wymiarach 25 cm x 10 cm, wysokość 7 cm wyłóż  folią spożywczą. Ciasteczka pokrusz na mniejsze kawałki. Na spodzie keksówki rozsyp 2 - 3 łyżki pokruszonych ciasteczek. Rozprowadź równomiernie. Wyłóż połowę masy i wyrównaj. Łyżeczką nakładaj porcje konfitury by pokryła całą powierzchnię. Jeśli konfitura za bardzo wpada do i nie zostaje na powierzchni, wstaw keksówkę do zamrażarki by pierwsza warstwa stężała. Do pozostałej masy dodaj pokruszone ciasteczka pozostawiając 2 - 3 łyżki do posypania gotowego deseru. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż na frużelinę i wyrównaj powierzchnię. Posyp pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami. Przykryj delikatnie folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na ok. 4-5 h. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć.

SMACZNEGO!