Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailIlość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 4 h (z wyrastaniem, formowaniem i smażeniem)
Ciasto:
Lukier różany:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Ciasto: Mleko podgrzej, aby było ciepłe, nie gorące. Wlej do miseczki, dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Wstaw miseczkę do garnka z bardzo ciepłą wodą, dzięki temu rozczyn szybciej zacznie pracować. Odstaw na ok. 15 min.
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. W osobnej misce utrzyj jajko i żółtka z pozostałym cukrem na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj drewnianą/silkonową łyżką. Dodaj ubite jajka i wyrabiaj ręką (ok. 15 min.) lub końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 10 min). Jeśli ciasto wydaje Ci się gęste możesz dodać więcej mleka, max. 4 łyżki. Wyrobione poprawnie ciasto powinno odstawać od ręki.
Dodaj do ciasta roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wyrabiaj do całkowitego połączenia się składników. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 h – 1,5 h do podwojenia objętości.
Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i ugniataj przez ok 2-3 minuty, aby “odgazować” ciasto. Rozpłaszcz ciasto na placek na grubość 2 cm. Najlepiej wałkiem. Wykrawaj szklanką lub ringiem o średnicy 6 – 6,5 cm kółka. Z pozostałego ciasta ponownie ulep kulę, zagnieć, rozpłaszcz i powykrawaj kółka. Układaj je na stolnicy w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Jeśli chcesz nadziewać pączki przed smażeniem to przed wyrastaniem rozpłaszcz każdy krążek na dłoni, nałóż na środek łyżeczkę marmolady i zlep brzegi, jak na pierogi. Uformuj kulę łączeniem do dołu.
Jeśli pączki nadziewasz po usmażeniu, przełóż marmoladę do rękawa cukierniczego z ostrą i długą końcówką. Super sprawdza się foremka do rurek, która zastępuje profesjonalną tylkę do nadziewania. Dzięki niej można wycisnąć dużo nadzienia do środka.
15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej smalec/olej do temperatury 170 stopni. Przygotuj talerze wyłożone papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 5 pączków, aby zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli pączki będą smażyć się zbyt szybko, w środku będą surowe, a z zewnątrz zbyt brązowe. Ważne jest, aby kontrolować temperaturę tłuszczu termometrem, aby nie było drastycznych wahań. Pączki wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i umieść na papierowych ręcznikach. Od razu nadziewaj marmoladą różaną i polej lukrem.
Lukier: Cukier puder wymieszaj na jednolitą masę z naparem różanym. Odstaw na 5 minut, zamieszaj znowu i użyj do ozdobienia pączków. Gotowe pączki udekoruj jadalnymi pąkami róż.
Netto życzy smacznego!
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdżowe z pomarańczowym twarożkiem
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik z kremem cytrynowym
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Placuszki bananowe
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Deser z kaszy jaglanej i kakao
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu ze śliwkami
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Ekspresowe mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z kremem czekoladowym i karmelizowanymi orzechami
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa. Przepis na świąteczne ciasto
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki z czekolady z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Babka mandarynkowa
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciastka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe pączki z jogurtu naturalnego
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Tiramisu truskawkowe z mascarpone
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort serce z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciastka nietoperze
Placuszki z dyni piżmowej
Halloweenowe babeczki czarownica
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami
Kruche ciasteczka na żółtkach
Sernik z cytrynowym curdem
Herbaciana babka z bakaliami
Koszyczki wielkanocne
Mazurek z bakaliami
Babka
Malinowe Cake Pops
Tarta z nadzieniem z serków waniliowych z malinami
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Ciasto bazyliowe z truskawkami
Ciasto szpinakowe z owocami
Ciasto kakaowe z cukinią
Szybka szarlotka
Ciasto dyniowe
Drożdżowy zawijaniec dyniowy
Rolada dyniowa z bitą śmietaną
Ciasteczka korzenne z marmoladą
Piernikowy tort bezowy z żurawiną
Ciasteczka z makiem i bezą
Piernik z powidłami
Sernik z pomarańczą
Drożdżowy zawijaniec dyniowy (1)
Pączki serowe z cytryną
Pączki różane z lukrem
Ciasteczka z wróżbą
Oponki serowe
Pączki z marmoladą różaną
Ciasteczka cytrynowe z kleikiem ryżowym
CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Bajaderki w czekoladzie
Rolada makowa
Angielskie bułeczki scones
Mini Pavlove z kremem cytrynowym
Ciasto czekoladowe z pieczonymi orzechami laskowymi
Walentynkowe brownie bez pieczenia
Sernik pomaranczowy 1
Pieczone pączki z mąki żytniej
Bułeczki z musem jabłkowym
Babka wielkanocna
Babeczki z mąki ryżowej z galaretką z mango
Sernik na zimno z herbatnikami i galaretka owocowa
Babeczki wielkanocne
Wielkanocne tartaletki z kajmakiem
Wielkanocne jajka z czekolady
Jaglany budyn z karobem
Mazurek
Tarta kokosowa z owocami
Clafoutis limonkowo-kokosowe
Sernik z tofu i kokosem
Bezglutenowy tort z pianką truskawkową
Czekoladowy shake lodowy z dżemem z nasionami chia
Drożdżówki z serem i malinami
Jogurtowe lody z nasionami chia
Granita arbuzowa
Bezglutenowa tarta z morelami i brzoskwiniami
Limonkowe tiramisu
Panna cotta na mleku kokosowym z borówkami
Tort jabłkowo-korzenny
Rogaliki z jabłkami
Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym
Ciasteczka pajęczyny na Halloween
Rogale na Świętego Marcina
Cytrusowy kompot z suszu
Zielony koktajl z gruszki, kiwi i melisy
Bułeczki wielkanocne
Jogurtowa panna cotta
Ciasto rabarbarowe
Sałatka z arbuzem i fetą
Jagodowe smoothie z lodami waniliowymi
Drożdżówki z malinami
Cynamonowe bezy z pieczonymi śliwkami
Ciastka francuskie z jabłkiem
Muffiny z gruszkami
Donaty Halloweenowe
Muffiny czekoladowe z kremem maślanym
Brownie z dynią
Ciasto dyniowo - marchewkowe
Chrupiące tosty francuskie ze śliwkowo - morelowymi powidłami
Ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady
Ciasteczka ze świąteczną posypką
Muffiny kakaowe z kremem pomarańczowym
Sernik pomarańczowy
Ciasteczka korzenne
Bezowe choinki
Ciasteczka księżyce z lukrem
Ptysie z kremem szampańskim
Pączki z nadzieniem serowym
Pączki serowe na drożdżach
Faworki
Brownie z migdałami
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Ciasteczka budyniowe z konfiturą wiśniową
Sernik
Kokosowy mazurek z malinami
Truskawki i rabarbar pod owsiana kruszonką
Ciastka owsiane z malinami
Ciasto kruche z malinami i budyniem
Knedle z morelami
Tarta z gruszką i serem pleśniowym
Szarlotka
Ciasteczka kruche pajęczyny
Brioszka dyniowa
Halloweenowe babeczki z kremem czekoladowym
Dyniowe latte
Cynamonowe ciasteczka
Keks świąteczny
Ciasteczka bałwanki
Piernikowe Choinki
Ciasteczka kawowe
Biszkoptowa rolada makowa
Deser owocowy z granolą i jogurtem wegańskim
Wegański mus czekoladowy z malinami
Mini pączki jogurtowe
Donaty różane
Pączki serowe
Tort pistacjowy z malinami
Pistacjowe tiramisu
Różany mazurek
Sernik z marakują
Babka kokosowa nadziewana ananasowym curdem
Drożdżowa babka wegańska
Czekolady sernik z owocowym musem
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Wegańskie ciasteczka z orzechami
Pieczone truskawki pod owsianą kruszonką
Dutch baby
Galaretka w arbuzie z owocami
Biszkopciki z owocami
Domowa czekolada
Gofry twarogowe
Semifreddo z porzeczkami
Sernik a'la snickers
Orkiszowe brownie z batatów
Drożdżówki cytrynowe z borówkami amerykańskimi
Morele i maliny pod orzechową kruszonką owsianą
Torcik ptysiowy mango-marakuja z malinami
Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką owsianą
Ciasto czekoladowe z herbatnikami i karmelem
Szarlotka z jabłkami
Domowe batoniki kokosowe
Chlebek bananowy
Tort orzechowy
Halloween ciastka kruche z ganachem
Ciastka rożki z jabłkami
Ciasto czekoladowe na Halloween
Gruszki pod kokosowo - owsianą kruszonką