Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Brownie z batatów

SKŁADNIKI

  • 250 g puree z batatów
  • 2 jajka
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 90 - 120 g erytrolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • owoce do podania np. maliny, borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzej do 165 stopni C z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach ok. 23 cm x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. W garnuszku umieść masło i roztop.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj całość do uzyskania gładkiego sosu. Odstaw do wystudzenia. Do misy miksera wlej jajka i ubij z erytrolem na jasną masę.
Zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlewaj wystudzoną polewę czekoladową. Miksuj tylko do połączenia składników.

Dodaj puree z batata i ponownie krótko zmiksuj do połączenia. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj i piecz ok.: 25 minut.
Studź na kratce. Dopiero wystudzone brownie pokrój na równe porcje.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!