Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką owsianą

Ilość porcji: 15-18 szt.
Czas przygotowania: 20 min 

SKŁADNIKI

Mini ptysie:

  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250 g serka ricotta lub kremowego twarożku
  • 85 ml oleju kokosowego
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g brzoskwini pokrojonych w drobną kostkę

Kruszonka:

  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 50 g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 płatków owsianych błyskawicznych
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE

Składniki na kruszonkę umieść w misce i rozcieraj między palcami do momentu aż powstanie kruszonka. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, funkcja grzania góra - dół bez termoobiegu. Mąki wymieszaj z cukrem (1 łyżkę pozostaw do białek), solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj olej, ricottę/twarożek i mleko. Wymieszaj rózgą kuchenną. Przesiej suche składniki i zmiksuj do połączenia. Osobno ubij pianę z białek stopniowo dosypując łyżkę cukru. W dwóch partiach dodaj pianę do ciasta i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj ⅔ brzoskwiń i ponownie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Wypełnij je do ⅔ wysokości, umieść na wierzchu każdej babeczki kawałki brzoskwiń i posyp kruszonką. Piecz ok. 25 minut na rumiany kolor. Studź na kratce.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!