Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Gruszki pod kokosowo - owsianą kruszonką

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

na gruszki:

  • 6 dojrzałych gruszek (ok. 900 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 60 g miodu lub syropu klonowego
  • 10 g masła (do wysmarowania formy)

Na kokosowo - owsianą kruszonkę:

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki migdałowej
  • 50 g brązowego cukru lub ksylitolu
  • 50 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • szczypta soli
  • 30 g posiekanych orzechów nerkowca (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Na początek obierz sześć dojrzałych gruszek, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w ćwiartki lub cienkie plasterki. Następnie skrop je sokiem z cytryny, dodaj 60 g miodu lub syropu klonowego. Całość dobrze wymieszaj, aby gruszki dokładnie oblepiły się aromatycznym sokiem. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, a gruszki ułóż równomiernie na dnie formy.
W misce przygotuj kruszonkę. Połącz płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę migdałową, brązowy cukier i szczyptę soli. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita, sypka masa. Jeżeli chcesz dodać więcej chrupkości, możesz dorzucić posiekane orzechy. Następnie równomiernie rozsyp kruszonkę na gruszkach, dokładnie przykrywając całą powierzchnię owoców.
Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz gruszki pod kruszonką przez około 25-30 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący, a gruszki zmiękną i zaczną wydzielać sok. Jeśli zależy ci na bardziej chrupiącej kruszonce, na ostatnie 5 minut pieczenia włącz funkcję termoobiegu lub grilla.
Podawaj deser na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych, jogurtem greckim lub bitą śmietaną. Ten aromatyczny, intensywnie kokosowy deser doskonale łączy soczystość gruszek z chrupiącą i delikatnie słodką kokosowo - owsianą kruszonką.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!