Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Drożdżówki cytrynowe z borówkami

Ilość porcji: 12-14 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 h

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • pół łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 jajka M
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła, roztopionego
  • skórka otarta z jednej cytryny

DODATKOWO

  • 350 g borówek amerykańskich

BUDYŃ WANILIOWY

  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
  • 450 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

KRUSZONKA

  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj rozczyn. Do miski pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i rozetrzyj całość, aż drożdże staną się płynne. Wlej nieco mleka w temperaturze ok. 35 st. C i dodaj 2 łyżeczki mąki.
Wymieszaj rózgą kuchenną i odstaw rozczyn na ok. 15 – 20 w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, pozostały cukier i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj, zrób dołek i wlej rozczyn. Dodaj jajka, pozostałe mleko
i wyrabiaj miękkie, elastyczne ciasto - najlepiej hakiem w mikserze planetarnym. Po tym czasie dodawaj partiami roztopione, przestudzone masło
i wyrabiaj kolejne 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne. Ciasto umieść w natłuszczonej olejem misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

BUDYŃ WANILIOWY:

Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu wykorzystując 450 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gotowy zdejmij z palnika, przełóż do miski i od razu przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na powierzchni nie utworzy się kożuch. Pozostaw do wystudzenia.

KRUSZONKA:

Masło wymieszaj z mąką i cukrem do uzyskania konsystencji kruszonki. Wstaw do lodówki na czas formowania bułeczek.

Formowanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj krótko na posypanej odrobiną mąki stolnicy. Podziel na ok. 12 – 14 równych części i uformuj z każdej placuszek o grubości ok. 1 cm. Poukładaj placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, gdyż w trakcie pieczenia bułeczki sporo urosną. Odstaw blaszkę na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

Po tym czasie zrób w placuszkach wgłębienie na budyń wciskając w środek dno filiżanki lub szklanki o średnicy ok. 4 cm (warto zanurzyć ją wcześniej w mące, aby nie przykleiła się do ciasta). Do wgłębień wyłóż wystudzony budyń i umyte, osuszone borówki amerykańskie. Wierzch drożdżówek posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Dzięki temu drożdżówki po upieczeniu będą miały piękny, złoty kolor. Bułeczki posyp kruszonką
i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu ok. 20 minut na złoty kolor. Studź na kratce.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!