Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Domowe batoniki kokosowe

Ilość porcji: 16 batoników
Czas przygotowania: 1,5 h

SKŁADNIKI

  •  200 g wiórków kokosowych
  • 70 g kremu kokosowego z puszki
  • 150 g mleka skondensowanego
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Wiórki kokosowe wsyp do dużej miski i zalej je słodkim mlekiem skondensowanym oraz kremem kokosowym. Zamiast kremu kokosowego możesz wykorzystać gęste mleko kokosowe. Wymieszaj całość bardzo starannie aż masa stanie się jednolita. Pozwól jej odpocząć przez 15 minut, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie przygotuj tacę, wykładając ją papierem do pieczenia. Z masy kokosowej formuj małe batoniki, mniej więcej o długości 5 cm i układaj je na tacy. Jeśli masz formę silikonową na batoniki wypełnij ją masą kokosową dociskając mocno łyżeczką. Wstaw do zamrażarki na 30 minut, by dobrze się schłodziły i stężały.

Tabliczki czekolady połam na mniejsze kawałki, włóż je do metalowej miski i powoli rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas, aż czekolada stanie się aksamitnie gładka. Zdejmij z pary, dodaj olej i wymieszaj. Wyjmij schłodzone batoniki i zanurzaj je jeden po drugim w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładaj z powrotem na tacę z papierem do pieczenia. Gdy wszystkie batoniki będą gotowe, ponownie wstaw do lodówki, aby czekolada mogła stwardnieć. Teraz wystarczy tylko chwila, by batoniki osiągnęły swoją idealną, chrupiącą formę – gotowe do podania!

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!