Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Ciasteczka księżyce z lukrem

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 1 h

 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Lukier:

  • 50 ml likieru migdałowego Amaretto
  • 120 g cukru pudru
  • ok. 30 ml wody

WYKONANIE:

W misce ogrzewanej nad garnkiem z gotującą się wodą ubij jajka z cukrem na puszystą pianę, ok. 10 minut. Pod koniec ubijania zdejmij miskę z garnka i kontynuuj miksowanie aby piana nieco wystygła. W osobnej misce umieść miękkie masło i miksuj na jasną masę. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z jajek cały czas miksując. Do ubitej masy maślanej przesiej mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną do piernika. Wymieszaj. Formę o wymiarach 36 cm x 25 cm  wyłóż papierem do pieczenia – tylko spód, boków formy nie natłuszczaj. Ciasto rozprowadź równomiernie i piecz w 180 stopniach z funkcją grzania góra - dół około 20 - 25 minut do suchego patyczka. Wypieczone ciasto odstaw do wystudzenia na kratce.

Lukier

Cukier puder oraz spirytus umieść w misce i ucieraj rózgą kuchenną do momentu uzyskania gładkiego lukru. Konsystencję lukru reguluj dodając wodę. Jeśli lukier jest za rzadki dodaj więcej cukru pudru. Gotowy rozsmaruj równomiernie na cieście i szklanką wykrawaj księżyce. Ciasteczka najlepiej smakują w dniu pieczenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!