Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Chrupiące tosty francuskie ze śliwkowo - morelowymi powidłami

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 15 min 

 

SKŁADNIKI

  • 1 mały słoiczek powideł
  • 80 g suszonych moreli
  • 1 chałka
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 50 g płatków kukurydzianych
  • masło klarowane

WYKONANIE:

Suszone morele pokrój w paski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na ok. 1h. Kiedy będą miękkie odcedź na sicie i dodaj do powideł śliwkowych. Dokładnie wymieszaj. 

Chałkę pokrój w plastry. W głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Kromki chałki panieruj w jajku z mlekiem i płatkach kukurydzianych. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Gotowe odkładaj na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Ciepłe tosty podawaj z powidłami śliwkowo - morelowymi.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!