Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Babka kokosowa nadziewana ananasowym curdem

Ilość porcji: ok. 12 kawałków 

Czas przygotowania: 2 h 

 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g) 
  • 120 g wiórków kokosowych 
  • 250 ml mleka 
  • 250 g drobnego cukru do wypieków 
  • 250 ml oleju rzepakowego 
  • 5 dużych jajek 

Curd ananasowy: 

  • 250 ml świeżego soku z ananasa 
  • 30 ml soku z cytryny 
  • 175 g cukru 
  • 50 g skrobi kukurydzianej 
  • 4 żółtka 
  • 2 jajka 
  • 80 g miękkiego masła 

Dekoracja: 

  • 200 g białej czekolady 
  • 70 g posiekanych, prażonych, solonych orzechów nerkowca 

Przygotowanie:

Ciasto: 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wiórki kokosowe umieść w misce i zalej wrzącym mlekiem. Przykryj i pozostaw na ok. 15 minut. Zblenduj całość by nieco rozdrobnić wiórki i powstało coś w rodzaju pasty kokosowej. W misie miksera umieść jajka, wsyp cukier i ubijaj na puch. Pod koniec wlej olej i zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj zblendowane wiórki kokosowe. Zmiksuj do połączenia. Do miski z ubitymi składnikami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj delikatnie by nie utracić napowietrzenia. 

Formę do babki o pojemności ok. 2 l natłuść i oprósz mąką. Strzep nadmiar mąki. Ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię i piecz w 175ºC przez 45 minut  do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i studź na metalowej kratce. 

Curd ananasowy: 
Do garnka wlej sok z ananasa, sok z cytryny, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie w misce wymieszaj żółtka, jajka i skrobię kukurydzianą. Najlepiej rózgą kuchenną, by nie było grudek. Przelej nieco gorącej mieszaniny do miski z jajkami i skrobią. Wymieszaj rózgą kuchenną, by wyrównać temperaturę. Przelej całość z powrotem do garnka i zagotuj mieszając. Powinien powstać gęsty budyń. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Następnie dodaj miękkie masło i zblenduj. Odstaw do całkowitego wystudzenia i zgęstnienia.  Finalnie curd powinien być stabilny, nie rzadki. Dzięki temu idealnie nadziewa się nim, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.  

Wystudzoną babkę wyjmij z formy, odwrócić dnem do góry i tylną cukierniczą wykonaj w babce niewielkie przestrzenie. Curd umieść w rękawie cukierniczym i nadziewaj babkę, wkładając rękaw w każdą dziurkę. Nie nadziewaj zbyt mocno, bo babka może popękać. Odwróć ją i umieść na paterze. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofali i polej babkę. Posyp posiekanymi, solonymi orzechami nerkowca. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.  

SMACZNEGO!