Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka z grillowanym tofu w miodowej glazurze

Ilość porcji: ok. 3 - 4

Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki

Marynata do tofu:

  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • ⅓ łyżeczki papryki czerwonej 

Dodatkowo:

  • 1 kostka tofu (180 g)
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 10 pomidorków daktylowych
  • ½ posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mała czerwona cebula

Dressing do sałatki:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól

WYKONANIE:

Do większej miski przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj do połączenia. Dodaj tofu pokrojone na większe kawałki i wymieszaj tak, aby glazura pokryła kawałki tofu. Przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia grilluj tofu z obu stron kilka minut na rumiany kolor. 

Składniki na dressing wymieszaj i odstaw. Miks sałat umieść w większej misce. Dodaj pomidorki pokrojone na połówki i ogórki pokrojone w plastry. Dodaj posiekaną w cienkie plasterki papryczkę chilli, orzechy nerkowca oraz cebulę pokrojoną w piórka. Wlej dressing i szybko wymieszaj. Przełóż sałatkę na talerze. Na wierzchu sałatki umieść kawałki grillowanego tofu. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!