Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Gofry na mące ryżowej

Ilość porcji: ok. 9 gofrów

Czas przygotowania: 30 min

 

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 160 g mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce do dekoracji

WYKONANIE:

Mleko kokosowe przemieszaj i wlej do miski. Dodaj do mleka kokosowego żółtka. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i cukrem na gładką i puszystą pianę. Do żółtek i mleka przesiej mąkę ryżową razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj rózgą kuchenną, na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj do połączenia. Smaż gofry w nagrzanej gofrownicy po około 3 minuty z każdej strony. Gotowe gofry udekoruj ubitą śmietaną z cukrem oraz świeżymi owocami. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!