Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ramen z wieprzowiną

Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

  • 300 g schabu wieprzowego bez kości
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 opakowania makaronu ramen House of Asia
  • sezam biały do posypania
  • 1 l bulionu z 1 kg kości wieprzowych lub drobiowych
  • 4 cebule szalotki
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń imbiru (niewielki kawałek)
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 jajka
  • 8 łyżek oleju 
  • 80 ml wina ryżowego sake lub białego wina półsłodkiego

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i utarty imbir. Wlej uprzednio przygotowany bulion, dodaj sos sojowy, trawę cytrynową i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Ugotuj jajka na półtwardo (5 minut od zagotowania wody). Mięso pokrój w plastry i obsmaż przez ok. 5 minut z każdej strony, dolewając w międzyczasie wino, po czym zdejmij z patelni. Gdy wywar jest gotowy, przecedź go przez sito. Do miseczek włóż makaron, mięso, przepołowione jajka i zalej wywarem. Posyp sezamem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO