Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 40 min
Kurczak w chrupiącej panierce:
Dodatkowo:
Sos:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. W naczyniu blendera umieść płatki, mąkę, czosnek granulowany, ⅓ łyżeczki soli i zblenduj krótko. Ma powstać panierka z większymi kawałkami płatków. Przełóż do miski.
Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 4 cm, podłużne kawałki. Przełóż do miski. Dodaj oliwę, paprykę słodką, chili, pieprz i niewielką ilość soli. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 min. Przełóż mięso do miski z panierką, dokładnie obtocz każdy kawałek piersi kurczaka w panierce i układaj na przygotowanej wcześniej blasze. Piecz ok. 15 min na złoty kolor.
Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną na gładki sos.
Sałatę opłucz, osusz i przełóż do miseczek. Posyp pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. Na wierzchu umieść kawałki porwanej mozzarelli i kilka kawałków ciepłego kurczaka. Polej sałatkę sosem i od razu podawaj!