Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
FARSZ
CIASTO
DODATKOWO
Wykonanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Połącz mąkę, sól i gorącą wodę. Ugniataj ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkuj je, delikatnie podsypując mąką, następnie wykrój z niego krążki. Nałóż na nie farsz i zlep na pierogi.
Przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia, a następnie odcedź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle i oleju na rumiany kolor. Pierogi podawaj polane tłuszczem z podsmażoną cebulą. Smacznego!
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!