Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Frytki warzywne

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3-4

SKŁADNIKI

Frytki:

  • 1 kg buraków
  • 1 kg batatów
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Zielony sos czosnkowy:

  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 mała czerwona cebula

Sos pietruszkowy:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki prażonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Warzywa bardzo dokładnie umyj i pokrój w słupki. Nie musisz ich obierać. Oprósz solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra - dół ok. 20 -25 min. Frytki podawaj z sosami.

Zielony sos czosnkowy: Obrane awokado umieść w blenderze. Dodaj czosnek, sok z limonki, sól, pieprz i zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekaną drobno kolendrę, cebulkę i wymieszaj.

Sos pietruszkowy: Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO