Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Cevapcici z tzatziki

Ilość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 2 h

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku

Tzatziki:

  • 2 ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE

Mięso wymieszaj w misce razem z drobno posiekaną cebulą. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe mięso wstaw do lodówki na 1 h. Po tym czasie uformuj z masy mięsnej podłużne kotleciki.

Rozgrzej patelnię grillową. Nadziej każdy kotlecik na wykałaczkę. Układaj mięso na rozgrzanej patelni. Co jakiś czas obracaj kotleciki. Gotowe powinny być zwarte i mocno zrumienione.

Tzatziki: Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na cienkich oczkach. Dopraw ogórki solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt. Wymieszaj. Gotowy sos odstaw min. na godzinę do lodówki.

Cevapcici podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO