Zupa ziemniaczana
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków Vineta
  • 100 g boczku w plastrach Bergio pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki masła extra osełka Miletto
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2 łyżki mąki pszennej Gracja
  • 1/2 łyżeczki tymianku Bolinero
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 400 g sera cheddar Maduro
  • sól i pieprz do smaku
  • cebulka dymka

zupa ziemniaczana 6.jpg (1)

PRZYGOTOWANIE

Na patelni podsmaż boczek, aż stopi się tłuszcz. Następnie wyłóż go na talerz, na patelnię dodaj masło i cebulę. Smaż, aż cebula będzie miękka – przez ok. 7 minut. Do podsmażonej cebuli dodaj mąkę, wymieszaj. Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, mleko i zasmażkę z cebulą. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika na najmniejszy, dodaj przyprawy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodaj ser cheddar pokrojony w drobną kostkę. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z cebulką dymką i kawałkami boczku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO