Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pierogi „makówki”

Liczba porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 90 minut + 2 h oczekiwania

Dodatkowe informacje: wegetariańskie

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • małe jajko
  • 120 ml ciepłej wody

Nadzienie:

  • szklanka niebieskiego maku
  • ½ szklanki migdałów Sereno
  • ½ szklanki rodzynków Sereno
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu Bolinero
  • łyżka masła extra Miletto
  • pszenna bułka
  • 100 ml mleka

Sos migdałowo-makowy:

  • 100 ml jogurtu naturalnego Miletto
  • ½ szklanki migdałów Sereno
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki maku

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Następnie odsącz z wody, przeciskając go przez gazę i zmiel dwukrotnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Przesyp do miski. Migdały zetrzyj za pomocą blendera na mąkę. Dodaj do maku wraz z rodzynkami. Masę przypraw skórką pomarańczową, miodem i cynamonem oraz wlej rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku i dodaj do masy makowej. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki.

Ciasto

Mąkę przesyp do miski, dodaj sól oraz olej, wbij jajko i zacznij powoli zagniatać ciasto, wlewając powoli wodę. Ciasto wyjmij na stolnicę, podsypaną uprzednio mąką i zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto. Powycinaj z niego spore okręgi o średnicy ok. 8 cm. Na środek każdego ułóż po łyżeczce masy makowej i zawiń, formując sakiewki i skręcając je, łapiąc za wierzchołek. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Sos migdałowo-makowy

Migdały zmiel na mąkę za pomocą blendera. Następnie połącz z miodem, jogurtem i makiem. Sos podawaj wraz z pierogami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!