Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka z grillowaną cukinią i serem feta

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: ok. 20 minut

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 8 rzodkiewek
  • 100 g sera feta
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich

Sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Wykonanie:

Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w grubsze półplasterki i przełóż do miski. Wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Grilluj z obu stron kilka minut. Pod koniec grillowania oprósz solą i pieprzem. 

Sałatę przełóż do miski, dodaj posiekane, podprażone orzechy włoskie i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Dodaj cukinię oraz posyp pokrojoną w kosteczkę fetą. Składniki sosu wymieszaj i polej sałatkę. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!