Zapiekanka warzywna z makaronem
Kategoria: śniadanie

Ilość: 2 porcje
Czas: 45 min
Dodatkowe informacje: wegańskie, bez nabiału/laktozy

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka bezglutenowego makaronu świderki
  • 200 g pieczarki brunatnej
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • ½ puszki pomidorów w kawałkach La Campagna
  • 1 łyżeczka tymianku Bolinero
  • 1 łyżeczka rozmarynu Bolinero
  • ½ łyżeczki ostrej papryki Bolinero
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz

NETTO-baner-zapiekanka-warzywna-2017_16-(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i smaż przez chwilę.
  3. Paprykę pokrój w paseczki, cukinię w talarki, a pieczarki na plastry. Warzywa wrzuć do cebuli i smaż kilka minut, aż staną się miękkie.
  4. Następnie wlej pomidory, a całość przypraw tymiankiem, rozmarynem, papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Dodaj makaron i wymieszaj.
  5. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem kokosowym i przełóż składniki zapiekanki. Wierzch możesz dodatkowo ozdobić lekko podsmażonymi plastrami cukinii posypanymi ziołami. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz 20 minut. Podawaj od razu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

Gazetka NETTO