Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tarta francuska z burakiem

Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • listki kolendry
  • 3 duże buraki
  • pęczek botwiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 40 g sera cheddar
  • 50 g sera pleśniowego

PRZYGOTOWANIE

Odciąć liście botwiny od buraków. Buraki obrać i posiekać na cienkie plasterki. Plastry buraków ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5-6 minut. Co jakiś czas należy obracać plastry, aby się nie przypaliły. W tym czasie na patelni z masłem, podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane łodygi botwinki. Smażyć 2-3 minuty, dodać liście kolendry. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dużej blaszce rozłóż arkusz papieru do pieczenia, na nim połóż 2 prostokąty z ciasta francuskiego. Zostawiając rant na bokach ułóż wypieczony plastry buraka oraz podsmażoną botwinkę. Wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Gotowe tarty skrop oliwą i posyp tartym serem cheddar.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO