Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Muffiny orkiszowe o smaku pizzy

Ilość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 40 min

SKŁADNIKI

  • 190 g mąki orkiszowej typ 630 - 650
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 130 ml oleju
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 kula sera mozzarella
  • 80 g szynki długodojrzewającej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 12 pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę, oregano, bazylię i sól. W kolejnej misce wymieszaj składniki mokre: jajko, olej i mleko. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj na jednolite ciasto.

Przygotuj dodatki do muffinek. Szynkę pokrój w paseczki, a paprykę i mozzarellę w drobną w kostkę. Do ciasta dodaj ⅔ mozzarelli, paprykę i szynkę. Wymieszaj do połączenia. Ciasto przełóż do formy na muffiny. Na wierzchu babeczek umieść połówki pomidorków i posyp pozostałą mozzarellą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C na około 25 minut. Upieczone muffiny studź na kratce. Podawaj delikatnie ciepłe, lub całkowicie wystudzone.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO