Kurczak z żurawiną i orzechami
Kategoria: obiad

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min
Dodatkowe informacje: bez glutenu

SKŁADNIKI

  • kurczak
  • szklanka brązowego ryżu
  • granat
  • pomarańcza
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 200 g żurawiny Sereno
  • 100 g orzechów Sereno
  • 100 g migdałów Sereno
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka Bolinero
  • łyżeczka cynamonu Bolinero
  • łyżeczka mielonej kolendry Bolinero
  • ½ łyżeczki ostrej papryki Bolinero
  • 100 g masła Miletto
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Następnie 3 czubate łyżki masła w temperaturze pokojowej ubij mikserem wraz z przyprawą do kurczaka. Pastą natrzyj mięso i odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Rondel posmaruj dodatkową porcją masła, włóż kurczaka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około godzinę, często podlewając mięso wytopionym tłuszczem. W tym czasie przygotuj ryż.

Ryż ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odstaw. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula będzie brązowa, dodaj przyprawy: cynamon, paprykę i kolendrę. Smaż krótką chwilę, wrzuć bakalie. Podpraż je, a następnie wlej większość płynu wytopionego z upieczonego kurczaka i sok z ½ pomarańczy. Gotuj całość kilka minut, aż orzechy delikatnie zmiękną, a żurawina napęcznieje. Następnie wrzuć ryż i całość wymieszaj Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Ryż przełóż na blachę, a na środku ułóż kurczaka. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15-20 minut. Gotowe danie posyp pestkami granatu, posiekaną natką pietruszki i udekoruj plasterkami pomarańczy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO