Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut oczekiwania
Liczba porcji: 4
Pieczone bakłażany
Sos z tahini
Zobacz też: PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
Pieczone bakłażany
Bakłażany umyj i przekrój na pół. Natnij ich miąższ w kratkę, nie przecinając skóry, natrzyj porządnie oliwą, tak aby wsiąknęła do środka i posyp solą. Bakłażany umieść na blasze do pieczenia pokrytej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 45 minut, aż bakłażan zmięknie.
Zobacz też: BURGER Z KALAFIOREM I SOSEM PAPRYWKOWYM
Sos z tahini
Pastę tahini umieść w kielichu blendera. Wlej sok z cytryny, wodę, syrop z agawy i ząbki czosnku. Zmiksuj na gęstą pastę. Powinien powstać sos o konsystencji majonezu. Dopraw go solą do smaku. Sosem posmaruj upieczone bakłażany. Całość posyp pestkami granatu i świeżo posiekanymi ziołami.