Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Domowe hot dogi

Ilość porcji: 10 sztuk

Czas przygotowania: 2,5 h

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g mleka w proszku
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1 jajko L
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego, wystudzonego masła

Dodatki

  • 10 parówek
  • 4 - 5 ogórków konserwowych lub kiszonych
  • sałata rzymska lub lodowa
  • gotowa prażona cebulka
  • 2 - 3 średnie pomidory
  • ketchup
  • musztarda
  • majonez

PRZYGOTOWANIE

Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Ze świeżymi zrób rozczyn. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 50 ml mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn wlej do mąki, dodaj pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiaj. Pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Z gotowego uformuj w kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrabiaj. Podziel na 10 równych części i uformuj kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużnego placuszka o szerokości 12 cm. Zwiń jak naleśnika wzdłuż dłuższego boku aby otrzymać bułeczkę o długości 12 cm.

Uformowane bułeczki układaj w niewielkiej odległości od siebie (1,5 cm), łączeniem do dołu na standardowej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte bułki do hot dogów wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 22 minut na rumiany kolor. Studź na kratce.

Bułki do hot dogów przetnij na pół, ale nie do końca. Rozchyl każdą bułkę, by można było umieścić w nich dodatki. Parówki ugotuj lub grilluj. Do przekrojonej bułki włóż listki sałaty i parówkę. Po bokach ułóż po kilka plasterków ogórków oraz plasterki pomidorów. Polej ketchupem, musztardą lub majonezem. Posyp prażoną cebulką. Od razu podawaj!

SMACZNEGO!